Haringhappen met expats op Europa's slimste plek: It's like Dutch sushi
EINDHOVEN - Het haringseizoen is geopend! Op de High Tech Campus, waar mensen van 85 verschillende nationaliteiten werken, staat een viskar om hen kennis te laten maken met de oer-Nederlandse lekkernij. Het ED nam de proef op de som.
De High Tech Campus(HTC) in Eindhoven, ook wel het Silicon Valley van Europa genoemd, heeft een eigen foodtruckweide aan het water. Medewerkers van NXP, Philips en andere tech-bedrijven staan er in de rij voor hamburgers, curry's en broodjes. Maar sinds deze week kunnen ze er ook terecht voor Hollandse nieuwe.
,,We konden de kar overnemen en het leek ons leuk iets met het naderende nieuwe haringseizoen te doen", zegt de manager van het Foodlab op de HTC. De buitenlandse medewerkers laten zich mondjesmaat overtuigen om de oer-Nederlandse snack te verorberen. ,,Maar er is ook al een groepje Chinezen die er speciaal voor naar onze kraam komt."
Voor Nobu uit Japan heeft haring geen geheimen meer: ,,Ik vind haring heerlijk en eet het elke maand", zegt de Japanse werknemer van Shimano op de High Tech Campus. ,,Als ik 'm zelf eet dan vraag ik of ze de vis willen snijden en doe ik er wat uien op. Als ik er een paar mee naar huis neem dan doe ik er sojasaus op, dan is het net Nederlandse sushi", zegt hij lachend.
Bij de andere kost het wat meer overredingskracht om ze te verleiden tot het eten van de rauwe vis met uitjes. Maar als ze het dan doen, dan valt het niet tegen. ,,Smaakt goed", zegt Peter Lovei uit Hongarije, die voor de gelegenheid ook even houten klompen aan heeft getrokken. ,,Ik ben ook wel onder de indruk van de manier van eten en het hulpmiddel aan de staart van de haring", aldus de Hongaar. Hij heeft al meerdere typisch Nederlandse snacks geprobeerd zoals het broodje kroket en bitterballen. Maar op dit moment is de kaassoufflé zijn favoriet.
Santhosh uit India en Kamijo uit Japan zijn ook wel te porren voor de Nederlandse specialiteit. Geheel in stijl zetten ze er een Volendams hoedje bij op. ,,De smaak is erg sterk, maar ik vind het lekker", zegt Kamijo. Santhosh kijkt er wat bedenkelijker bij. ,,Nee dit wordt zeker niet mijn favoriet. Te slijmerig. De structuur is ook niet smakelijk. Als niemand me zou dwingen zou ik 'm zeker niet nog eens eten."
Bron:
ed.nl
Terug naar het overzicht
Haringhappen met expats op Europa's slimste plek: It's like Dutch sushi
EINDHOVEN - Het haringseizoen is ge...
Lees meer
EINDHOVEN - Het haringseizoen is geopend! Op de High Tech Campus, waar mensen van 85 verschillende nationaliteiten werken, staat een viskar om hen kennis te laten maken met de oer-Nederlandse lekkernij. Het ED nam de proef op de som.
De High Tech Campus(HTC) in Eindhoven, ook wel het Silicon Valley van Europa genoemd, heeft een eigen foodtruckweide aan het water. Medewerkers van NXP, Philips en andere tech-bedrijven staan er in de rij voor hamburgers, curry's en broodjes. Maar sinds deze week kunnen ze er ook terecht voor Hollandse nieuwe.
,,We konden de kar overnemen en het leek ons leuk iets met het naderende nieuwe haringseizoen te doen", zegt de manager van het Foodlab op de HTC. De buitenlandse medewerkers laten zich mondjesmaat overtuigen om de oer-Nederlandse snack te verorberen. ,,Maar er is ook al een groepje Chinezen die er speciaal voor naar onze kraam komt."
Voor Nobu uit Japan heeft haring geen geheimen meer: ,,Ik vind haring heerlijk en eet het elke maand", zegt de Japanse werknemer van Shimano op de High Tech Campus. ,,Als ik 'm zelf eet dan vraag ik of ze de vis willen snijden en doe ik er wat uien op. Als ik er een paar mee naar huis neem dan doe ik er sojasaus op, dan is het net Nederlandse sushi", zegt hij lachend.
Bij de andere kost het wat meer overredingskracht om ze te verleiden tot het eten van de rauwe vis met uitjes. Maar als ze het dan doen, dan valt het niet tegen. ,,Smaakt goed", zegt Peter Lovei uit Hongarije, die voor de gelegenheid ook even houten klompen aan heeft getrokken. ,,Ik ben ook wel onder de indruk van de manier van eten en het hulpmiddel aan de staart van de haring", aldus de Hongaar. Hij heeft al meerdere typisch Nederlandse snacks geprobeerd zoals het broodje kroket en bitterballen. Maar op dit moment is de kaassoufflé zijn favoriet.
Santhosh uit India en Kamijo uit Japan zijn ook wel te porren voor de Nederlandse specialiteit. Geheel in stijl zetten ze er een Volendams hoedje bij op. ,,De smaak is erg sterk, maar ik vind het lekker", zegt Kamijo. Santhosh kijkt er wat bedenkelijker bij. ,,Nee dit wordt zeker niet mijn favoriet. Te slijmerig. De structuur is ook niet smakelijk. Als niemand me zou dwingen zou ik 'm zeker niet nog eens eten."
Bron:
ed.nl
Terug naar het overzicht